ЦЕНТАР ЈЕ ТАМО ГДЕ ВАМ ЈЕ ХРАМ БОЖИЈИ !
9.09.2012

Градска општина Палилула обележила је у недељу крсну славу - Сабор српских светитеља. Славски колач је пресечен у Храму Светог Николе, где је Свету Литургију уз молитвени призив Светог Духа на почетку нове школске године, служио Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. др Јован. Честитајући Славу руководству општине Палилула, домаћину Славе Милану Стевановићу и председнику општине Бобану Џунићу, који је преузео Славу, Његово Преосвештенство Епископ нишки је рекао: „Предивно је и то што смо се помолили на дан ових светаца јер то су они који су светлели на светионику, на свећњаку цркве Божје, који су се учили светлости Божијој и просвећивали људе светлошћу Христовој. Помолили смо се приликом ломљења хлеба у част светитеља за све оне који се труде у овој Општини, у овоме граду. Помолили смо се да им господ да мудрост да издрже у ношењу свога крста и служе своме роду.“ Када су ме питали господа из Палилуле где треба да славимо и да сечемо колач ја сам им рекао тамо где вам је центар а центар је тамо где вам је храм Божији. Послушаше ме господа наша и ово је тај чин“- нагласио је Епископ нишки Г. др Јован.

Славски пријем и окупљање гостију организовано је у Нишком културном центру. Госте је по традицији дочекао председник Бобан Џунић са сарадницима, члановима Већа, руководством Скупштине и представницима општинске Управе. Пријему су присуствовали представници Градског Већа и Скупштине града, представници градских општина, Савета грађана, Војске и полиције, удружења грађана, Кинеске заједнице у Нишу, велики број јавних личности из друштвеног и политичког живота, пословни сарадници општине и пријатељи.

Честитајући славу присутним гостима, председник општине Палилула Бобан Џунић је рекао да су планови рада новог руководства веома амбициозни. „Желим да радимо за добробит свих наших суграђана, наших ближњих, нашег народа. Све оно што је до сада урађено и започето - наставићемо и довешћемо до циља. Са захтевима и иницијативама грађана, који су наш први степеник у сарадњи, упознаћемо надлежне у градској власти. Захтеваћемо да се у циљу ефикасности рада обезбеде и већа овлашћења градским општинама- рекао је председник Џунић. Захваљујем што сте се одазвали позиву да присуствујете славском окупљању, желим вам добро дружење, посебно нашим драгим пријатељима из других општина који су данас овде са нама, као и представницима ресорних министарстава из Београда.

Свечаност је увеличана наступом Црквено-играчког ансамбла  „Бранко“. Општинска слава Палилуле - Сабор српских светитеља је установљена 2004.године. Овогодишње славско окупљање, по оцени присутних, било је веома добро организовано. Био је то догађај који ће дуго остати у сећању.
(Текст и фотографије:Д.Видојковић)

Галерија фотографија

Видео линк